Wat moet je weten
Op deze pagina lees je welke dingen moet je in acht nemen en goed bij stil moet staan om in de zoektocht naar jouw droompaard de kans op een goede match tussen jou en je paard te vergroten.
Toewijding
Wanneer je besluit een paard te kopen, neem je een enorme verantwoordelijkheid op je. Deze verantwoordelijkheid kun je alleen dragen als je voldoende toegewijd bent aan je paard. Afhankelijk van je persoonlijke situatie en de manier waarop de verzorging, training en persoonlijke aandacht voor je paard in het dagelijkste leven vorm gaat krijgen, zul je je tot een zekere toewijding moeten kunnen vastleggen. Als je hier niet honderd procent zeker van bent, raden we je aan nog eens heel goed over deze beslissing na te denken. Een paard verdient – ondanks dat het grotendeels door derden wordt verzorgd in sommige gevallen – minstens een minimale toewijding van zijn/haar eigenaar.
Financiën
We kunnen er kort over zijn. Het hebben van een paard is zeker geen goedkoper hobby. Je zult voor jezelf een financieel plan moeten maken hoeveel geld je nodig hebt. Wat wordt je eenmalige investering (in het paard zelf, in transport, in het zadel en andere benodigdheden)? Hoeveel ben je maandelijks kwijt aan het stallen van je paard, voer, verzorgingsproducten, het verzorgen zelf van je paard en eventueel het trainen en berijden van je paard? Over het algemeen zal dit bedrag grotendeels bestaan uit het uitbesteden van de zorg over je paard. Dit bedrag kan natuurlijk variëren over tijd. Je kunt je indenken dat een jong paard relatief meer training nodig heeft.
Wat je met je paard wil bereiken
Wil je een paard om af en toe te kunnen ontspannen met een ritje in de natuur? Wil je (semi-)professioneel wedstrijden gaan rijden? Wil je je paard specifiek trainen op dressuur, cross country of springen? Wil je je paard delen met andere doelgroepen of alleen met mensen die hetzelfde willen bereiken met het paard als jijzelf? Om erachter te komen wat je nodig hebt om je paard te krijgen op het niveau dat jij wil.


Leeftijd, ras en bouw
Hoe oud is jouw ideale droompaard? Heb je een voorkeur voor een bepaald ras? Is de bouw van het dier belangrijk? Deze drie aspecten zijn van belang om over na te denken omdat ze kunnen beïnvloeden in hoeverre je kunt bereiken met je paard wat je wenst te bereiken. De leeftijd kan ook van invloed zijn op het leervermogen van het paard. Verder kun je een eigen dierenarts inschakelen om de medische staat van het paard te beoordelen.

Rijdervaring van het paard
Wil je een paard dat al getraind is, of ben je bereid een (groot deel) van de training op je te nemen? Een onervaren paard kan goedkoper zijn bij de aanschaf, maar vereist wel een grotere investering op termijn. Dat moet je wel zien zitten.
Rijdervaring van jou en andere die je paard gaan berijden
Hoe ervaren ben je zelf als rijder? Wil je een paard dat qua ervaring op het niveau zit dat je gewend bent om te rijden of ben je bereid om een paard met minder ervaring te begeleiden? En wie wil je dat jouw paard allemaal gaan berijden? Is het belangrijk dat je paard goed om kan gaan met kinderen of bijzondere doelgroepen zoals bijvoorbeeld gehandicapten? Veel maneges sluiten overeenkomsten met gehandicaptenorganisaties voor paardentherapie. Als je wil dat jouw paard hier ook aan mee kan doen, zul je dit in het achterhoofd moeten houden bij de aanschaf. Als een paard al wat ouder is, is het lastiger om ongewenst gedrag af te leren, wat juist zo belangrijk is bij deze doelgroepen.

Verleden/nare ervaringen
Bij het bezichtigen van een paard, is het altijd goed om te letten op het gedrag van een paard. Tekenen van stress en angst zouden kunnen duiden op een psychologisch probleem of trauma bij het paard. Wellicht heeft het niet zulke leuke ervaringen (gekend) in zijn/haar verleden. Bij een bezichtiging maakt het paard voor het eerst met je kennis, wat kan bijdragen aan schichtig gedrag. Maar als een paard duidelijk niet gewend is aan de meest basis aanrakingen zoals het kloppen op de nek en het strelen van de manen, dan kan dat wijzen op een dieperliggend probleem.
Papieren
De verkoop van een paard gaat gepaard met de juiste officiële documenten, waaronder het geboortecertificaat. Controleer altijd of deze bij de juiste instanties zijn ingeschreven. Het is ook aan te raden om proactief te vragen naar eventuele andere bestaande documentatie omtrent medisch verleden en/of voorgaande verkopen.

Betrouwbare verkoper
Op internet kun je veel informatie vinden over een groot aantal paardenhandelaren. Simpelweg door het ‘Googlen’ op diens naam kun je verhalen over eventuele ontevreden klanten met één klik naar boven halen. Mocht je een paard kopen van een kleinere onbekende handelaar, dan wordt het wat lastiger. In dat geval is het des te belangrijker dat je een objectieve partij inschakelt (bij voorkeur een dierenarts) voor een goede inschatting van de situatie van het paard en die eventuele opmerkelijke zaken kan benoemen.

Emotionele klik
Tot slot is het natuurlijk ook belangrijk dat je een emotionele klik met het dier voelt. Jullie zullen – hopelijk – nog vele jaren samen doorbrengen, dus die onbeschrijfbare band tussen mens en dier is maar al te belangrijk.